Tere tulemast itfoorum.ee portaali!

Tere tulemast meie foorumitele, mis on ühendab endas toredaid inimesi, ideid ja põnevust. Palun registreeruge, kui soovite osaleda.

Liitumiseks meiega on teil mitmeid võimalusi, võite luua konto või liituda mõne sotsiaalmeedia kontoga.

Loo konto

[Õpetus] Logifailide vaatamine ja jälgimine

Collapse
X
 
  • Aeg
  • Show
Puhasta kõik
uued postitused
  • root
    Huviline
    • Oct 2021
    • 318

    [Õpetus] Logifailide vaatamine ja jälgimine

    1. Ülevaade

    Linuxi operatsioonisüsteem ja paljud sellel töötavad rakendused logivad meeletult palju. Need logid on teie süsteemi jälgimiseks ja tõrkeotsinguks hindamatud.

    Mida õpime:
    • Logide vaatamine lihtsa GUI tööriistaga
    • Põhilised käsureakäsud logifailidega töötamiseks
    Mida vajame:
    • Ubuntu töölaud või server
    • Väga elementaarsed käsurea teadmised (cd, ls jne)
    2. Logifailide asukohad

    Seal on palju erinevaid logifaile, mis kõik teenivad erinevaid eesmärke. Kui proovite millegi kohta logi leida, peaksite alustama kõige asjakohasema faili tuvastamisest. Allpool on loetelu tavalistest logifailide asukohtadest.

    Süsteemi logid
    Süsteemilogid tegelevad täpselt sellega – Ubuntu süsteemiga – erinevalt kasutaja lisatud lisarakendustest. Need logid võivad sisaldada teavet volituste, system daemons ja süsteemiteadete kohta.

    Volituste (autoriseerimiste) logi
    Asukoht: /var/log/auth.log

    Jälgib autoriseerimissüsteeme, nagu parooliviibad, sudo käsk ja kaugsisselogimised.

    Deamoni logi
    Asukoht: /var/log/daemon.log

    Deamonid on programmid, mis töötavad taustal, tavaliselt ilma kasutaja sekkumiseta. Näiteks kuvaserver, SSH seansid, printimisteenused, bluetooth ja palju muud.

    Silumislogi (debug)
    Asukoht: /var/log/debug

    Pakub Ubuntu süsteemi ja rakenduste silumisinfot.

    Kerneli logi
    Asukoht: /var/log/kern.log

    Logid Linuxi tuumast.

    Süsteemi logi
    Asukoht: /var/log/syslog

    Sisaldab lisateavet teie süsteemi kohta. Kui te teistest logidest midagi ei leia, on see tõenäoliselt siin.

    Rakenduste logid
    Mõned rakendused loovad logisid ka failis /var/log. Allpool on mõned näited.

    Apache logid
    Asukoht: /var/log/apache2/ (alamkataloog)

    Apache loob alamkataloogis /var/log/apache2/ mitu logifaili. Fail access.log salvestab kõik serverile tehtud taotlused failidele juurdepääsuks. error.log salvestab kõik serveri poolt tekitatud vead.

    X11 serveri logid
    Asukoht: /var/log/Xorg.0.log

    X11 server loob iga kuva jaoks eraldi logifaili. Kuva numbrid algavad nullist, nii et teie esimene kuva (kuva 0) logib Xorg.0.log. Järgmine kuva (kuva 1) logib sisse Xorg.1.log ja nii edasi.

    Inimloetavad logid
    Kõik logifailid pole mõeldud inimestele lugemiseks. Allpool on mõned näited.

    Sisselogimistõrgete logi
    Asukoht: /var/log/faillog

    Sisaldab teavet sisselogimistõrgete kohta. Saate seda vaadata faililogi käsuga.

    Viimaste sisselogimiste logi
    Asukoht: /var/log/lastlog

    Sisaldab teavet viimaste sisselogimiste kohta. Saate seda vaadata käsuga lastlog.

    Sisselogimiskirjete logi
    Asukoht: /var/log/wtmp

    Sisaldab sisselogimisteavet, mida kasutavad teised utiliidid, et teada saada, kes on sisse logitud. Hetkel sisselogitud kasutajate vaatamiseks kasutage käsku who.

    3. Logide vaatamine GNOME System Log Vieweri abil

    GNOME System Log Viewer pakub lihtsat GUI logifailide vaatamiseks ja jälgimiseks. Kui kasutate Ubuntu 17.10 või uuemat versiooni, nimetatakse seda logideks. Vastasel juhul on see System Log nime all.

    System Log Viewer interface

    Click image for larger version

Name:	logviewer.png
Views:	131
Size:	180.3 KB
ID:	529

    Logivaaturil on lihtne liides. Vasakpoolsel külgribal kuvatakse avatud logifailide loend, kusjuures paremal kuvatakse hetkel valitud faili sisu.

    Logivaatur mitte ainult ei kuva, vaid ka jälgib logifaile muudatuste osas. Paks tekst (nagu on näha ülaloleval ekraanipildil) tähistab uusi ridu, mis on logitud pärast faili avamist. Kui värskendatakse logi, mis pole praegu valitud, muutub selle nimi faililoendis paksuks (nagu on näidatud ülaloleval pildil failis auth.log).

    Klõpsates akna paremas ülanurgas oleval hammasrattal, avaneb menüü, mis võimaldab muuta mõningaid kuvaseadeid ning avada ja sulgeda logifaile.

    Hammasrattast paremal on ka suurendusklaasi ikoon, mis võimaldab otsida hetkel valitud logifailist.

    Rohkem informatsiooni
    Kui soovite GNOME System Log Vieweri kohta lisateavet, võite külastada ametlikku dokumentatsiooni.

    4. Logide vaatamine ja jälgimine käsurealt

    Samuti on oluline teada, kuidas käsurealt logisid vaadata. See on eriti kasulik, kui olete serveriga kaugühenduses ja teil pole GUI-d.
    Järgmised käsud on kasulikud, kui töötate käsurealt logifailidega.

    Failide vaatamine
    Kõige lihtsam viis failide vaatamiseks käsurealt on kasutada käsku cat. Sisestate lihtsalt failinimi ja see väljastab kogu faili sisu: cat file.txt.

    See võib suurte failidega tegelemisel olla ebamugav (mis pole logide puhul haruldane!). Võiksime kasutada redaktorit, kuigi see võib olla liialdatud faili vaatamiseks. Siin tuleb sisse käsk less. Anname sellele failinime (less fail.txt) ja see avab faili lihtsas liideses. Siit saame failis liikumiseks kasutada nooleklahve (või j/k, kui olete Vim-ga tuttav), otsimiseks kasutada klahvi / ja väljumiseks vajutada q. On veel mõned funktsioonid, mida kõiki kirjeldatakse spikri avamiseks klahvi h vajutamisega.

    Faili alguse või lõpu vaatamine
    Samuti võime kiiresti vaadata faili esimest või viimast n rida. Siin tulevad kasuks head ja tail. Need käsud töötavad sarnaselt cat, kuigi saate määrata, mitu rida faili algusest/lõpust vaadata soovite. Faili esimese 15 rea vaatamiseks käivitame faili head -n 15 file.txt ja viimase 15 vaatamiseks tail -n 15 file.txt. Allosas lisatavate logifailide olemuse tõttu on käsk tail üldiselt kasulikum.

    Failide jälgimine
    Logifaili jälgimiseks võite edastada -f käsule tail. See jätkab töötamist ja prindib faili uusi täiendusi, kuni selle peatate (Ctrl + C). Näiteks: tail -f fail.txt.

    Failide otsimine
    Üks võimalus, mida me failide otsimiseks vaatasime, on avada fail less ja vajutada /. Kiireim viis selleks on kasutada käsku grep. Me täpsustame otsitavat jutumärkides koos failinimega ja grep prindib failis kõik seda otsingusõna sisaldavad read. Näiteks fail.txt-s "test" sisaldavate ridade otsimiseks käivitage grep "test" file.txt.

    Kui grep otsingu tulemus on liiga pikk, võite selle väiksemaks muuta, mis võimaldab teil seda kerida ja otsida: grep "test" fail.txt | less.

    Failide redigeerimine
    Lihtsaim viis failide redigeerimiseks käsurealt on kasutada nano. nano on lihtne käsurearedaktor, millel on kõik kõige kasulikumad klahvikombinatsioonid otse ekraanile prinditud. Käivitamiseks andke sellele lihtsalt failinimi (nano fail.txt). Faili sulgemiseks või salvestamiseks vajutage klahvikombinatsiooni Ctrl + X. Redaktor küsib, kas soovite muudatused salvestada. Vajutage y jah või n ei. Kui valite jah, küsib see teilt failinime, mille alusel fail salvestada. Kui muudate olemasolevat faili, on failinimi seal juba olemas. Jätke see lihtsalt nii nagu see on ja see salvestatakse õigesse faili.

    5. Järeldus
    Õnnitleme, teil on nüüd piisavalt teadmisi logifailide asukohtade, GNOME System Log Vieweri kasutamise ja põhiliste käsureakäskude kohta, et teie süsteemis tekkivaid probleeme õigesti jälgida ja tõrkeotsingut teha.
Töötlen...