Tere tulemast itfoorum.ee portaali!

Tere tulemast meie foorumitele, mis on ühendab endas toredaid inimesi, ideid ja põnevust. Palun registreeruge, kui soovite osaleda.

Liitumiseks meiega on teil mitmeid võimalusi, võite luua konto või liituda mõne sotsiaalmeedia kontoga.

Loo konto

Veel selle nädala lõpuni saab anda oma panuse tehisaju eesti keele oskuse arendamisse

Collapse
X
 
  • Aeg
  • Show
Puhasta kõik
uued postitused
  • Mikk
    Saidi haldaja ja asutaja
    • Oct 2021
    • 331

    Veel selle nädala lõpuni saab anda oma panuse tehisaju eesti keele oskuse arendamisse

    Mullu sügisel ellu kutsutud „Anneta kõnet“ kampaania raames on võimalik kõigil oma kõnet annetada, et panusta eesti keele säilimisse ning luua uusi võimalusi inimeste ja tehnoloogia vaheliseks suhtluseks, mis muudab meie igapäevaelu lihtsamaks ja tõhusamaks.

    Kampaania kestab 30. aprillini ning see on viimane võimalus kõigil huvilistel aidata kaasa kõnetehnoloogia lahenduste – kõnetuvastuse ja häälkäskluste – edasiarendamiseks teadustöö eesmärgil.

    Riigi Infosüsteemi Ameti masinõppe ja keeletehnoloogia osakonna projektijuhi Kristiina Vilbaste sõnul on kõnetehnoloogia valdkonnas veel palju arenguruumi ning uute tehnoloogiate väljatöötamine ja täiustamine on keeruline protsess, milleks on tarvis rohkem kõnematerjali.
    "Kõnet kogudes saame paremini mõista keele struktuuri ja erinevaid aktsente ning seeläbi parandada kõnetehnoloogia tulemuslikkust," selgitab Vilbaste. "See on oluline mitte ainult ettevõtetele, vaid ka tehnoloogia igapäevasele kasutajale, kes vajab erinevate teenuste tarbimiseks kvaliteetset kõnetuvastuse, masintõlke ja kõnesünteesi lahendusi."

    Kõnetehnoloogia lahendused võimaldavad parandada paljude teenuste ligipääsetavust. Näiteks vaegnägijatel ja -kuuljatel lihtsamini infot tarbida, olgu selleks siis automaatne uudiste ja raamatute ettelugemine või reaalajas subtiitrite loomine erinevates eestikeelsetes telekanalites.
    Kuid kõnetuvastuse lahendusi kasutatakse täna juba väga erinevates valdkondades. Näiteks Põhja-Eesti Regionaalhaigla radioloogia osakonnas uuringuaruannete koostamiseks, Riigikogus ja kohtutes istungite stenografeerimiseks ning meediamonitooringufirmades.
    Oma spontaanset eestikeelset kõnet on oodatud annetama nii eesti keelt emakeelena, eesti keelt võõrkeelena kui ka erinevaid eesti murdekeeli kõnelevad inimesed.

    Kõnet saab annetada nii arvuti, nutitelefoni kui ka tahvelarvuti vahendusel. Kõne annetamine on väga lihtne – tuleb lihtsalt minna veebiadressile https://annetakõnet.ee/, valida sealt endale huvitav teema ning asuda rääkima. Oma kõnet võib annetada nii palju kordi kui selleks soovi on. Mida rohkem kõnematerjali koguneb, seda rohkem kasu sellest on.

    Annetatud kõnematerjal transkribeeritakse ehk viiakse tekstilisele kujule. Kogutud kõnematerjal ja sellele vastavad tekstilised materjalid saavad kõigile kättesaadavaks avaandmetena veebiaadressil https://avaandmed.eesti.ee.

    Mittetulundusliku kampaania “Anneta kõnet” kutsus ellu Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium koostöös Riigi Infosüsteemi Ametiga. Projekti rahastab Euroopa Liit – NextGenerationEU.​
Töötlen...