Tere tulemast itfoorum.ee portaali!

Tere tulemast meie foorumitele, mis on ühendab endas toredaid inimesi, ideid ja põnevust. Palun registreeruge, kui soovite osaleda.

Liitumiseks meiega on teil mitmeid võimalusi, võite luua konto või liituda mõne sotsiaalmeedia kontoga.

Loo konto

Miks on oluline, et monitori värvid oleksid kalibreeritud?

Collapse
X
 
  • Aeg
  • Show
Puhasta kõik
uued postitused
  • Aikuh
    IT huviline
    • May 2023
    • 39

    Miks on oluline, et monitori värvid oleksid kalibreeritud?

    Paljud inimesed kasutavad ekraane igapäevaselt, kas sülearvutis töötades, arvutis mängides või telefonis uudiseid lugedes. Kuid enamus meist ei mõtle, et erinevad ekraanid ja monitorid näitavad värve omamoodi.

    Näiteks see, mida näed sülearvuti ekraanil, on hoopis teistsugust tooni telefoni ekraanil. Eriti problemaatiline võib see olla fototöötlusega tegelevale inimesele. Vaatame lähemalt, miks on vaja monitor kalibreerida.

    Mis on monitori kalibreerimine?

    Monitori kalibreerimine tähendab, et värvid, mida monitor kuvab, viiakse vastavusse vaikimisi standardile ja lisaks installitakse IMC värviprofiil. Tavaliselt peetakse selleks standariks just neid näitajaid: D65 ehk 6500 Kelvinit, 120 cd/m² ja Gamma 2.2. Tegeletakse ka valgepunkti, hallskaala, kontrasti ja heleduse reguleerimisega.

    On oluline, et monitoril kuvatavad värvid ja toon oleksid võimalikult täpsed ning erineksid minimaalselt päris värvidest. Tahes tahtmata arvuti monitorid aeguvad ja nende pilt tuhmub, isegi kui tegu on uue monitoriga.

    Miks on vaja monitor kalibreerida?

    Iga ekraan kuvab pilte erinevalt. Monitorid on ka erinevalt seadistatud, näiteks mõnel on ekraan külmemat tooni, teises on kontrast suurem ja nii edasi. Seda ei pruugi kohe niisama nähagi, aga ekraane omavahel kõrvuti võrreldes on vahe nähtav. Samuti on pildid erinevates seadmetes teistmoodi.

    Ükskõik kui kvaliteetne ka monitor pole, kalibreerimine on mingi hetk vajalik. Näiteks 4K monitor võib olla suurepärase kvaliteediga, aga kui sellel hakkavad värvid tuhmuma, kaotab pilt oma ilu ja teravuse. Ultra wide monitor on ka niivõrd suur, et igasugune erinevus hakkab kohe silma.


    Loe edasi Geenius.ee portaalist​
Töötlen...