Tere tulemast itfoorum.ee portaali!

Tere tulemast meie foorumitele, mis on ühendab endas toredaid inimesi, ideid ja põnevust. Palun registreeruge, kui soovite osaleda.

Liitumiseks meiega on teil mitmeid võimalusi, võite luua konto või liituda mõne sotsiaalmeedia kontoga.

Loo konto

Kas 5G segab lennuliiklust?

Collapse
X
 
  • Aeg
  • Show
Puhasta kõik
uued postitused
  • Aikuh
    IT huviline
    • May 2023
    • 39

    Kas 5G segab lennuliiklust?

    5G sidetehnoloogia ja selle kasutuselevõtmine ei ole praegu enam teema, mis ületaks uudiskünnist – linnades on kiire 5G ühendus juba paljudele kättesaadav. Eesti Lennuakadeemia CNS projektijuht ja seiresüsteemide õppejõud Viljar Vooremäe selgitab artiklis, kas 5G võib mõjutada õhusõidukeid ja õhuliiklust.

    Mis on 5G?

    5G on viienda generatsiooni mobiilsidetehnoloogia. See on edasiarendus eelmistest sidetehnoloogiatest. Uusim generatsioon võimaldab luua kiiremaid ühendusi, vahendada rohkem infot ning tagada väga väike latentsus ehk viiteaeg. 5G võrk on eelkõige vajalik seadmetele, mis üha kasvava andmemahu edastamiseks vajavad usaldusväärset ja kiiret internetti.

    5G-sidetehnoloogia baseerub elektromagnetlainete kasutamisel, millest planeeritakse ülemaailmselt kasutada sagedusvahemikke 410 MHz kuni 7,125 GHz ning 24,25 GHz kuni 52,6 GHz. Oluline on teada, et 5G puhul tähistab nimetuses täht “G” generatsiooni ja sel pole mingit seost gigahertsidega ehk sagedusega.

    Elektromagnetlainete spekter on piiratud ressurss. Lihtsustatult öeldes tähendab see, et samale raadiosagedusele ei ole võimalik asetada erinevaid teenuseid, kuna need võivad seal teineteist segada.

    Loe edasi Geenius.ee portaalist
Töötlen...